Recept

Här hittar du några av våra favoritrecept. Vi uppdaterar dem med jämna mellanrum så saknar du någon av dina favoriter får du gärna slänga iväg ett mail till oss!

Fröken Olssons Fruktsmoothie

(1 port.)

 

½ banan

1 dl apelsinjuice

1 dl hallon

2 dl is

ev. 1 tsk socker

 

Mixa ihop allt. Klart !!

Hallonpaj

Mördegsbotten:

100 gram smör

2,5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

1 äggula

 

Fyllning:                

6-8 dl hallon

2 msk strösocker

Potatismjöl

 

Smuldeg:

100 gram smör

3 dl vetemjöl

3 msk strösocker

2 tsk vanillinsocker

 

Blanda ihop alla ingredienser till mördegen i en matberedare och låt vila i kyl minst en timme. Klä botten på en pajform med mördegen och baka av i 12-15 min i 200 grader. Låt svalna något. Skär smöret till smuldegen i kuber och blanda ihop med övriga ingredienser med en elvisp och degkrokar eller i matberedaren. Lägg i hallonen i pajformen och pudra över socker och lite potatismjöl. Strö sedan över smuldegen och baka i mitten på ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.

 

 

Fröken Olssons Mojo-rojodip

1 paprika

2 klyftor vitlök

1 msk dijonsenap

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

2 tsk torkad oregano

1,5 dl rapsolja

salt och svartpeppar

1 dl bladpersilja

 

Halvera paprika och ta ut kärnhuset. Lägg på plåt med skinnsidan upp och grilla/baka i ugn tillsammans med vitlöken tills den blivit mjuk cirka 15min på 225 grader. Om skinnet blivit svart är det bara att dra av det. Mixa ihop paprika, vitlök, dijonsenap och kryddor. Tillsätt oljan försiktigt under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar. När du är nöjd med smaken mixar du ner bladpersiljan några varv till så du får gröna små fina prickar i såsen

Fröken Olssons scones

5 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk
3 ägg
½ dl rapsolja

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper eller i muffinsformar, cirka 12 stycken. Grädda i mitten av ugnen 200 grader cirka 15 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 10 min. Servera sconesen varma med creamcheese och marmelad.

Broccolipaj med ädelost

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

1 tsk salt

1-2 msk vatten

 

Mixa ihop vetemjöl, smör och salt. Tillsätt vatten och mixa tills det blivit en deg. Låt vila i kyl cirka en timme. Nagga pajbotten och baka sedan i 225 grader cirka 10-12 min

 

Fyllning:

1 stort broccolihuvud

75 g blåmögelost

3 ägg

2 dl mjölk

salt och peppar

100 g riven ost

 

Koka broccolin i lättsaltat vatten några minuter så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av och lägg i botten på det förbakade pajskalet och smula över blåmögelosten. Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Häll i äggstanningen i pajskalet strö över den rivna osten och grädda sedan i ugnen på 200 grader cirka 30-40 min eller tills äggstanningen har "stannat" och fått fin färg. Låt den nygräddade pajen vila en stund innan servering.